Felkészülés a veszélyhelyzetekre

A váratlan helyzetek felbukkanását ugyan nem lehet kiküszöbölni, de mégis fontos, hogy tisztában legyünk az esetleges veszélyforrásokkal.

Ilyen veszélyforrások lehetnek például az esős időben csúszóssá váló felfestések, szennyeződések és kenőanyagnyomok. Emellett érdemes odafigyelni az ún. „fehérbetonra”, a felázott bitumenre, az úton lévő finom zúzalékra, a fanyesedékekre, a falevelekre, a vadakra, az időjárási elemek okozta síkosságra, valamint a kátrányfúgás útszakaszokra.

Baleset esetén

Soha ne a mentők, tűzoltók és rendőrség közismert számait hívjuk, hanem egyből az európai nemzetközi segélyhívószámot (112), amely közvetlen baleseti diszpécserszolgálatként értesíti az illetékes szerveket. Bejelentéskor pontos leírást kell adnunk a baleset helyszínéről (útszám, kilométerkő), a balesetben megsérült személyek számáról, illetve azok sérülésének súlyossági fokáról. A diszpécserközpont munkatársai minden esetben kérik a bejelentő személyazonosságát és címét is.

Fontos, hogy miután meggyőződtünk a károk és személyi sérülések súlyosságáról, a baleseti helyszín körül biztosítsuk a közlekedés zavartalanságát és biztonságosságát. Beláthatatlan útszakaszon ne akadályozzuk közvetlenül a forgalmat, és a sérülteket – amennyiben állapotuk azt lehetővé teszi – vigyük biztonságos helyre.

Bizonyos sérüléseknél állampolgári kötelességünk elsősegélyt nyújtani. Azonnali életmentő beavatkozást kell végrehajtanunk, amennyiben a sérült

  • testrészei krepitálnak (ropognak, illetve törést jelző duzzanat és szín mutatkozik azokon), illetve, ha a normális állapottal összeegyeztethetetlen állapotban vannak (teendő: pozícionálás, alápolcolás, biztosítás, bukósisak levétele – kétszemélyes feladat);
  • eszméletlen állapotban van (teendő: stabil oldalfektetés);
  • vérkeringése és/vagy légzése akadozik vagy leállt (teendő: újraélesztés megkezdése, a mentő megérkezéséig, vagy kifáradásig, ideális kettő személy esetén az időszakos csere a két elsősegélynyújtó között);
  • erősen vérzik (teendő: nyomó, illetve szakavatottaknak szorítókötés);
  • sokkos, életveszélyes állapotban van (teendő: sokkfektetés, alsó végtagok felpolcolása).

Bejelentőként a baleseti helyszínelés végéig a helyszínen kell maradnunk és együtt kell működnünk a baleseti kárbejelentés megtételében.