Ruha teszi…

A fenti állítás halmozott jelentőséggel vonatkozik a lóerőkkel és elemekkel birkózó motoros számára. A motoron ülő ember gyakorlatilag teljesen védtelenné válik a természet erőivel szemben, egyedül a rajta lévő öltözet nyújt számára védelmet. Egy esetleges bukás esetén a legjobb anyagok is elszakadhatnak, megsérülhetnek. Ezért fontos, hogy, ha netán balesetre kerülne a sor, testünket – a gondviselésen kívül – kiváló abráziótűrésű és a motor teljesítményéhez méltó öltözetet óvja. A ruhák beszerzésekor két alapvető szabályt kell szem előtt tartani:

1. Olcsó húsnak híg a leve

Soha ne bízzuk testi épségünket olyan motoros ruhára, amely irracionálisan olcsó. Ilyennel komoly szakboltokban általában nem, inkább csak gyengébben ellenőrzött piacokon találkozhatunk. Könnyen lehet, hogy az efféle portéka valamilyen szabad szemmel nem látható gyártási vagy anyaghibával rendelkezik, ami baleset esetén rendkívül veszélyes lehet.

2. Bőrt vagy műanyagot?

Míg sokan még ma is a bőrből készült ruházatot részesítik előnyben, ma már a piacon nagy számban találhatók olyan, high-tech anyagokból készült motoros ruházati termékek, amelyek kifejlesztésekor a fő szempontok között szerepel az optimális láthatóság biztosítása – ezeket az eszközöket ezért prizmával, fényvisszaverő felületekkel, rikító színű betétekkel vagy színes csíkokkal látják el. Ezen modern motoros ruhákat elsősorban nagyteljesítményű motorkerékpárok használóinak ajánlatos hordaniuk.

Nyugodtan vásárolhatunk bőrből készült öltözetet is, amely ha kellően vastag, jobb abráziótűréssel rendelkezik – azaz jobban ellenáll a súrlódásnak –, mint bármilyen szintetikus anyagból készült öltözéknek. A bőr egyetlen hátránya az, hogy +30 °C-nál magasabb külső hőmérséklet esetén meglehetősen kényelmetlenné válik, sőt +40 °C feletti hőmérsékleten való tartós viselése azzal járhat, hogy a bőr – túlborítottsága révén – képtelen a kellő sejt-anyagcsere folyamatokat ellátni. Ez a szervezetben oxigén- és folyadékhiányt idézhet elő, ami hőgutához, idegi kontrollszünethez, vagy akár heveny keringési rendellenességekhez vezethet. A szintetikus anyagokat eleve úgy tervezték meg, hogy ilyen szélsőséges viszonyok között aktív hőcserélő és szellőző celláikkal biztosítsák a bőr megfelelő temperálását.

A ruházat kiemelten fontos részei a védőbélések, a kitömések és a merevítések. Amelyek a sérülékeny ízületi kapocsrégiókat – mint például a csuklót, a vállat, a térdízületeket és a bokaszalagokat – védik. Ilyen elemekkel vannak ellátva egyebek mellett protektoringek, gerincprotektorok, az ún. cross páncélok, a térd-, a vese-, valamint a könyökvédők.

Amennyiben igény van rá, tanulóink az oktatótól tudnak bérelni védőfelszerelést. Felhívjuk a figyelmet, hogy nem garantált az egyéni méret megléte minden méret típus, illetve férfi-női öltözet esetén!